Μητρικός Θηλασμός

Μητρικός Θηλασμός: ένα δικαίωμα του βρέφους

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής.

Ο μητρικός θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται και μετά την προσθήκη των στερεών (φρουτόκρεμα, κρέμα βανίλιας, κρεατοχορτόσουπα, κλπ) για τουλάχιστον 12 μήνες, και μπορεί να συνεχισθεί για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί. Όπως συνιστά η Παγκόσμια ΟργάνωσηΥγείας, το μωρό μπορεί να θηλάζει τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, αλλά και μετά.

Το τροποποιημένο γάλα αγελάδας (γάλα σε σκόνη, formula) πρέπει να χορηγείται μόνον εφʼ όσον η μητέρα δε μπορεί να θηλάσει το μωρό της. Όσο η μητέρα θηλάζει, τόσο γάλα παράγεται. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να δίνεται εύκολα στο μωρό, συμπλήρωμα, γάλα σε σκόνη (formula), διότι έτσι θα μειωθεί σιγά -σιγά το γάλα της μητέρας.

Πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος για το βρέφος: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους. Τα θηλάζοντα έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Ο μητρικός θηλασμός δρα ανασταλτικά σε οξεία και χρόνια μέση ωτίτιδα, γαστρεντερίτιδα, ασθματική βρογχίτιδα, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία.

Πλεονεκτήματα για τη μητέρα που θηλάζει: Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, αναπτύσσουν γρηγορότερα δεσμό με το μωρό τους, εγκαταλείπουν τα μωρά τους σπανιότερα. Έχουν λιγότερο συχνά καρκίνο μαστού, καρκίνο ωοθηκών και οστεοπόρωση. Υπάρχει σωστή (3 χρόνια) απόσταση μεταξύ δύο γεννήσεων, ευκολία στη σίτιση και τις εξόδους από το σπίτι και οικονομία.

 

Χρήσιμες συμβουλές για προστασία και ευόδωση της γαλουχίας.

Την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, το μωρό πρέπει να τοποθετείται γυμνό στο στήθος της μητέρας, σκεπασμένο με μια κουβέρτα, χωρίς προηγουμένως να γίνουν οι χειρισμοί που συνηθίζονται στα μαιευτήρια. Δηλαδή αναβάλλονται, για αργότερα, το μπάνιο (απλά το νεογνό σκουπίζεται με μια πετσέτα), η ζύγιση, η λήψη εργαστηριακού ελέγχου, κλπ. Αφήνεται σε επαφή με την μητέρα του, μέχρι να πιάσει τη θηλή του μαστού της και να κάνει τις πρώτες θηλαστικές κινήσεις.

Το μωρό πρέπει να παραμείνει στο μαιευτήριο στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του όλο το 24ωρο (rooming in). Πρέπει να σταματήσει ο βίαιος και παράλογος αποχωρισμός μητέρας- παιδιού που συμβαίνει στα μαιευτήρια. Εκτός του ότι αποτελεί πλήγμα για το μητρικό θηλασμό, αποτελεί και παράγοντα κινδύνου νοσοκομειακής λοίμωξης του νεογνού.

Πρέπει να σταματήσει η χορήγηση ξένου γάλακτος (formula) στο μαιευτήριο. Το μητρικό γάλα κρίνεται ανεπαρκές και δίνεται στο νεογέννητο γάλα αγελάδας. Το γάλα που παράγεται τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, δηλαδή το πρωτόγαλα (πύαρ), είναι αναντικατάστατο, και κανένα βρέφος δεν πρέπει να το στερείται. Η ποσότητα, την οποία η φύση έχει προνοήσει για τη διατροφή τις πρώτες ημέρες της ζωής, είναι αρκετή και δεν πρέπει να δίνεται συμπλήρωμα .

Σε περίπτωση προώρου τοκετού ή νοσηλείας του βρέφους, οι μητέρες πρέπει να εκπαιδεύονται στη διατήρηση της γαλουχίας.

Το βρέφος πρέπει να θηλάζει όποτε θέλει ( θηλασμός χωρίς ωράριο και απεριόριστος).

Δεν πρέπει να δίνονται στα θηλάζοντα βρέφη, πιπίλες ή μπιμπερό, διότι αυτό συντελεί στο να σταματήσουν το θηλασμό. Αν χρειασθεί, τις πρώτες μέρες της ζωής, να πάρουν υγρά ή ξένο γάλα, πρέπει να δίνονται με σύριγγα ή τα ειδικά δοχεία (cups).

Η μητέρα πρέπει να είναι ενήμερη για τις περιόδους προσαρμογής: Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν αυξάνει το σωματικό βάρος του μωρού, το γάλα της μητέρας δεν επαρκεί. Τότε η μητέρα θα πρέπει, για 2-3 ημέρες, να βάζει το μωρό συχνότερα στο στήθος, ώστε να παραχθεί τόσο γάλα όσο χρειάζεται το μωρό, και να μη βιαστεί να βάλει συμπλήρωμα ξένο γάλα (formula).

Οι ραγάδες των θηλών είναι κάτι που συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις γυναίκες στην αρχή του θηλασμού και δεν είναι αίτιο διακοπής θηλασμού. Προλαμβάνεται και θεραπεύεται με το σωστό πιάσιμο της θηλής από το μωρό. Δηλαδή το μωρό πρέπει να θηλάζει τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή και όχι τη θηλή του μαστού.

Δεν διακόπτεται ο θηλασμός επί μαστίτιδας, ακόμα και αν η μητέρα πρέπει να πάρει αντιβίωση (επιλέγεται το κατάλληλο αντιβιοτικό που δεν θα βλάψει το βρέφος).

Δεν πρέπει να χορηγούνται χάπια διακοπής της γαλακτοφορίας σε καμιά γυναίκα. Ο απογαλακτισμός πρέπει να γίνεται με φυσικό τρόπο.

(Περισσότερα για το μητρικό θηλασμό μπορείτε να βρείτε και να τυπώσετε -είναι σε μορφή word- στο site: www.mothereducation.gr )

 

Μαρία-Αδαμαντία Μαλλιαρού

Παιδίατρος

Διευθύντρια ΕΣΥ

Α΄Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

 

 

Το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων είναι αρωγός στις προσπάθειες της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού.

Μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει:

α) την μετάκληση (2009) της κ. Genevieve Becker, από την Ιρλανδία, η οποία είναι coordinator του WHO για θέματα των φιλικών για τα βρέφη νοσοκομείων ( BFHI), προκειμένου να ξεκινήσει και στη χώρα μας ο θεσμός των φιλικών για τα βρέφη νοσοκομείων με πρώτο (πιλοτικά) το Νοσοκομείο “Αττικόν”

β) την μετάβαση και διαμονή ενός μέλους της Εθνικής Επιτροπής που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διεθνή συνάντηση που διοργάνωσε ο WHO για τα BFHI στη Φλωρεντία από 12.10-14.10.2010