Σύχρονες Εξελίξεις και Προοπτικές στην Παιδιατρική

Επιστημονική Εκδήλωση

3-5- Δεκεμβρίου 2010

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Ναύπακτος

 

Επιστημονικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεως

 

 

Λίγα λόγια για τη Ναύπακτο

Παρελθόν, παρόν και μέλλον δένουν αρμονικά σε μια πόλη γεμάτη ζωντάνια…

Η Ναύπακτος είναι μια εξαιρετικά όμορφη πόλη με 18.000 κατοίκους, ένα πανέμορφο κάστρο και πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες! Απέχει δυόμισι ώρες από την Αθήνα και μισή ώρα από την Πάτρα, και μπορεί να λειτουργήσει σαν ορμητήριο για κοντινές εκδρομές και σε άλλα αξιόλογα μέρη τριγύρω. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τις λέξεις «ναυς» και «πήγνυμι» που σημαίνει κατασκευή πλοίων. Εκεί πρωτοκατασκεύασαν τα υποτυπώδη πλοιάριά τους οι Δωριείς κατά την κάθοδό τους περί το 1104 π.Χ. Η ακμή της πόλης κορυφώθηκε κατά την κυριαρχία των Ρωμαίων, λόγω και της θέσης της απέναντι από την Πελοπόννησο, ενώ υπήρξε σημαντική πόλη τόσο του Βυζαντίου όσο και του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Το σημαντικότερο, όμως, ιστορικό περιστατικό στο οποίο οφείλει τη φήμη του το μέρος είναι η Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, μία από τις μεγαλύτερες μάχες της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας, ανάμεσα στους Οθωμανούς και τα ναυτικά κράτη της Βενετίας, της Ισπανίας και της Μάλτας (χριστιανικός στόλος) που ένιωθαν να απειλούνται από τις κατακτητικές τάσεις των πρώτων. Η ναυμαχία έληξε με άκρα επιτυχία για τον Χριστιανικό στόλο, αλλά η πόλη ανακαταλήφθηκε από τους Οθωμανούς μέχρι την οριστική απελευθέρωσή της από τον Αυγουστίνο Καποδίστρια (αδελφό του Ιωάννη) το 1829. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον αρχαιολογικό χώρο που συντηρείται πίσω από το δυτικό τείχος του λιμανιού, θα παρατηρήσει κανείς το άγαλμα του σπουδαίου Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που πολέμησε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και έχασε το αριστερό του χέρι, κρατώντας τη μαγική του πένα πάντα υψωμένη στον ουρανό με το δεξί.

Τοπόσημα της ιστορίας και του πολιτισμού της Ναυπάκτου, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί κατά τη διαμονή του εκεί, αποτελούν το πευκόφυτο βενετσιάνικο κάστρο της που δεσπόζει την αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη, το γραφικό της λιμάνι όπου ξεχωρίζει ένα ακόμα άγαλμα, ο ανδριάντας του ηρωικού εθνομάρτυρα της επανάστασης του 1821, πυρπολητή Γεωργίου Παξινού Ανεμογιάννη. Ακόμα, ο Πύργος της οικογένειας Μπότσαρη που έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο, καθώς και τα ίδια τα παραδοσιακά ναυτικά σπίτια στο κέντρο της πόλης πάνω από τα πλακόστρωτα καλντερίμια της. Πέρα από τις παραλίες της Ναυπάκτου, Γρίμποβο και Ψανή, υπάρχουν εξαιρετικές ακρογιαλιές, οργανωμένες ή μη ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε επισκέπτη. Στα παραθαλάσσια χωριά της Φωκίδας, στο δρόμο προς Ιτέα, επίσης, θα συναντήσετε όμορφες και πεντακάθαρες παραλίες (π.χ. στο Μαραθιά, στη Σεργούλα, στη Σπηλιά).

Μία εκδρομή που πραγματικά αξίζει να πραγματοποιήσετε αν βρεθείτε στη Ναύπακτο είναι στα ορεινά της χωριά. Ξεκινήστε από μία βόλτα με το αυτοκίνητο στο καταπράσινο Χάνι Μπανιά, ανεβείτε στο Τρίκορφο και συνεχίστε έπειτα στην Άνω Χώρα. Το χωριό είναι γνωστό, τόσο για τη φυσική ομορφιά του και την επιβλητική του θέση (σε υψόμετρο 1.060 μ.), όσο και για τη γραφικότητά του, με το στενό δρομάκι στην παλιά αγορά, τα παραδοσιακά καφενεία και την εντυπωσιακή εκκλησία της Αγ. Παρασκευής. Η δε διαδρομή στα γύρω χωριά θα σας συναρπάσει.